dnes je 15.5.2024

Nejnovější

Letos provoz neotevře 20 až 30 procent palíren, v lednu jich skončilo 20

15.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Letos provoz neotevře 20 až 30 procent palíren, v lednu jich skončilo 20Dopad dubnových mrazů a zvýšení spotřební daně bude podle Unie destilatérů pro mnoho pěstitelských palíren likvidační. Jen za leden letošního roku ukončilo činnost 20 palíren, což je zhruba pět procent z celkového…

Na jatkách budou instalovány kamery. Ministerstvo zemědělství to zavádí v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání

14.5.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Na jatkách budou instalovány kamery. Ministerstvo zemědělství to zavádí v novele zákona na ochranu zvířat proti týráníKamerové systémy budou od 1. ledna 2026 monitorovat provoz na českých jatkách. Cílem novely zákona je další navýšení úrovně ochrany zvířat proti týrání při porážení. Materiály, které připravilo Ministerstvo zemědělství (MZe), schválila…

Vyobrazení studií na obaleGarance

14.5.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

... Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali může být na obale zobrazena studie s grafy, kde se zobrazují účinky nějaké složky v přípravku pro doplňky stravy, kterou udává dodavatel suroviny v jeho příbalovém letáku. Vztahují se na to nějaká omezení? Pokud ano, za jakých podmínek se studie s grafy můžou na ...

2024/1038, Nařízení Komise (EU), měnící maximální hladiny toxinů T-2 a HT-2 v potravináchGarance

13.5.2024, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropská komise NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1038 ze dne 9. dubna 2024 kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální hladiny toxinů T-2 a HT-2 v potravinách (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ...

Potravinářská inspekce zjistila 2,64 tuny exotického ovoce atemoya thompson s koktejlem 6 nadlimitních pesticidů, některé překročily limit 7x

13.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zjistila 2,64 tuny exotického ovoce atemoya thompson s koktejlem 6 nadlimitních pesticidů, některé překročily limit 7xStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nevyhovující potravinu ATEMOYA THOMPSON, čerstvé ovoce nebalené, označení šarže: „LOTE: WPAT012003A“, dodavatel: R.PARISE IMPORTACAO E EXPORTACAO DE FRUTAS, Brazílie, země původu:…

2024/1027, Nařízení Komise (EU), měnící specifikace nového potravinového galakto-oligosachariduGarance

10.5.2024, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropská komise PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1027 ze dne 8. dubna 2024 kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nového potravinového galakto-oligosacharidu (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, s ohledem na nařízení ...

Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl

10.5.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně kleslStátní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) v loňském roce v rámci každoročních kontrol cizorodých látek v potravinovém řetězci provedla více než 102 000 vyšetření na obsah reziduí a…

více článků
Nejčtenější

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění:         Úřední věstník     No   page   date   ?M1   NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008,     L 277 ...

Podmínky úchovy a zpracování vajecGarance

14.7.2015, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vaječné výrobky lze vyrábět pouze v prostorách, které splňují všeobecné hygienické podmínky a byly schváleny orgány veterinárního dozoru (KVS). Rozměry musí odpovídat kapacitě výroby. Musí být odděleny prostory s odlišnými mikroklimatickými podmínkami a nesmí…

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Ošetřování potravin ionizacíGarance

8.2.2022, Ing. Irena Michalová, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ošetření potravin ionizací (synonyma: ozařování potravin, ionizace) je jedním z uznávaných a používaných způsobů ošetření potravin vedoucích ke snižování přítomnosti mikrobiálních patogenů nebo škůdců v potravinách. V literatuře se můžeme setkat i s pojmem…

HACCP: Systém kritických bodůGarance

18.11.2012, RNDr. Petr Valošek, Zdroj: Verlag Dashöfer

Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…

více článků
Nejnovější právní předpisy
  • 10/2024 Sb. novela nař. vl. č. 481/2012 Sb. (vyšlo dne: 24.1.2024 v částce č. 10)
  • 13/2024 Sb. o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy (vyšlo dne: 26.1.2024 v částce č. 13)
Anotace právních předpisů
Semináře - aktuální nabídka

Označování potravin 2024

12.6.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ing. Tereza Fišerová, Mgr. Ing. Eva Singrová, Ing. Kamila Lacinová

Nejčastější dotazy, které k nám přicházejí, se týkají označování potravin. Jsme připraveni vám poradit, vše vysvětlit a představit vám novinky z této oblasti.

Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-Score

18.9.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada institucí volá po jeho zakotvení do evropské legislativy. Mnozí ale považují takovéto výživové hodnocení potravin za příliš zjednodušující. Proto byl původní obecný algoritmus výpočtu novelizován, aby se do hodnocení zahrnuly i další faktory.

Výroba potravin 2025

24.10.2024, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Mgr. Ivana Mičkalová, Mgr. Adéla Paďourková, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Ing. Marie Tichá, Ing. Pavla Blackmore, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Ing. Magdaléna Hrubá, Ing. Anna Malenová

Připravte se na témata, která hýbou potravinářským sektorem. Nebude chybět reporting udržitelnosti dle požadavků obchodních řetězců, shrnutí toho co nás čeká s tématem ESG v roce 2025, také to, jaké jsou možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami a nebude samozřejmě chybět ani se vším tím související posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu (LCA). Dále se budeme věnovat nejnovější ČR a EU legislativě, ale také biopotravinám, které jsou považovány za špičku ledovce tzv. ekologické zemědělství. Neopomeneme trendy ve výrobě potravin, zaměříme se na optimalizaci postupů při stanovení trvanlivosti potravin a probereme možnosti využití umělé inteligence.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty 1.1.2023 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

1.1.2024 20.5.2024

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.1.2024 -
Zákon o veterinární péči 1.1.2024 -
Spolupracujeme

Nahrávám...
Nahrávám...